Login    Register
Forum rules
Set-Up GuideFAQsForum Rules
  • Author
    Message

Re: config.xml changes during reboot — user & other data cha

Postby daoyama » 31 Aug 2012 12:16

ChriZathens wrote:EDIT: Just tried to install version .250 and after creating slice partition I get a lot of errors :
Code: Select all
(ada0:ata0:0:0:0): WRITE_DMA. ACB: ca 00 00 00 00 40 00 00 00 00 01 00
(ada0:ata0:0:0:0): CAM status: ATA Status Error
(ada0:ata0:0:0:0): ATA Status: 51 (DRDY SERV ERR), error: 84 (ICRC ABRT)
(ada0:ata0:0:0:0): RES: 51 84 00 00 00 00 00 00 00 01 00
(ada0:ata0:0:0:0): Error 5, Retries exhausted



It looks controller problem, not a disk.
Can GPT format of the disk be performed from WebGUI of LiveCD?
What contoroller is connected to the disk?
Did you check on the contoroller?

Please post the result of:

# cat /var/run/dmesg.boot

Thanks,
Daisuke Aoyama
NAS4Free 9.1.0.1 9S-531 (x64-embedded)
ESXi 5.1 VM 1vCPU Mem: 2GB NIC: e1000 x4(lagg + iscsi x2) + VMXNET3 x1(10GbE iSCSI)
Developer
daoyama

User avatar
 
Posts: 209
Joined: 25 Aug 2012 07:28
Location: Japan

Re: config.xml changes during reboot — user & other data cha

Postby ChriZathens » 31 Aug 2012 12:34

daoyama wrote:It looks controller problem, not a disk.

I don't think it is the controller (I successfully installed on a 3.5" hdd), BUT I can't really be sure about the cabling, because this specific drive is a 2.5" hdd and is connected to the controller using a 2.5" to 3.5" adapter
But for the record, using version .249, those errors don't show anymore, just:
Code: Select all
    Error: Failed to write standard label

    Error: Failed to create BSD label on ada0s1!
    Unmount CDROM.
    There was a problem during initializing the destination disk.

Also, I don't know if this helps more, If I try to use option 1 of the Install & Upgrade Options Menu, I get the following:
Code: Select all
Mount CDROM.
Installing system image on device ada0

gzip: stdout: Broken pipe
GEOM: ada0: geometry does not match label (16h,63s != 15h,63s).
GEOM: ada0: media size does not match label.
Error: Failed to dd image on '/dev/ada0'!
Unmount CDROM
There was a problem while copying files

Can GPT format of the disk be performed from WebGUI of LiveCD?

Using the live cd, I added the disk from Disks|Management and the went ahead and formatted the disk from the webui. The result is:
Code: Select all
kern.geom.debugflags: 0 -> 16
Deleting MBR and partition table...
2048+0 records in
2048+0 records out
1048576 bytes transferred in 0.527736 secs (1986932 bytes/sec)
2048+0 records in
2048+0 records out
1048576 bytes transferred in 0.498565 secs (2103188 bytes/sec)
Creating partition...
ada0 created
ada0p1 added
Creating filesystem with 'Soft Updates'...
/dev/ada0p1: 5729.0MB (11733048 sectors) block size 32768, fragment size 4096
   using 8 cylinder groups of 740.00MB, 23680 blks, 47360 inodes.
   with soft updates
super-block backups (for fsck -b #) at:
 192, 1515712, 3031232, 4546752, 6062272, 7577792, 9093312, 10608832newfs: soft updates journaling set
Using inode 4 in cg 0 for 33554432 byte journal

Created UFS file system:
/dev/ufsid/5040d8a10c54deb8

kern.geom.debugflags: 16 -> 0
Done!


EDIT: If I select 1 and not 8 in "Minimum free space" I get the following:
kern.geom.debugflags: 0 -> 16
Deleting MBR and partition table...
2048+0 records in
2048+0 records out
1048576 bytes transferred in 0.569721 secs (1840508 bytes/sec)
2048+0 records in
2048+0 records out
1048576 bytes transferred in 0.498601 secs (2103036 bytes/sec)
Creating partition...
ada0 created
gpart: Input/output error
Creating filesystem with 'Soft Updates'...
Warning: changing optimization to space because minfree is less than 8%
/dev/ada0p1: 5729.0MB (11733048 sectors) block size 32768, fragment size 4096
using 8 cylinder groups of 740.00MB, 23680 blks, 47360 inodes.
with soft updates
super-block backups (for fsck -b #) at:
192, 1515712, 3031232, 4546752, 6062272, 7577792, 9093312, 10608832newfs: soft updates journaling set
Using inode 4 in cg 0 for 33554432 byte journal

Created UFS file system:
/dev/ufsid/5040da85a2e1fdcf

kern.geom.debugflags: 16 -> 0
Done!


Please post the result of:

# cat /var/run/dmesg.boot

Here you go:
Code: Select all
$ cat /var/run/dmesg.boot
Copyright (c) 1992-2012 The FreeBSD Project.
Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
   The Regents of the University of California. All rights reserved.
FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
FreeBSD 9.0-RELEASE-p4 #0: Thu Aug 30 22:46:50 CEST 2012
    root@dev.nas4free:/usr/obj/nas4free/usr/src/sys/NAS4FREE-amd64 amd64
CPU: Intel(R) Pentium(R) D CPU 2.80GHz (2793.06-MHz K8-class CPU)
  Origin = "GenuineIntel"  Id = 0xf47  Family = f  Model = 4  Stepping = 7
  Features=0xbfebfbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CLFLUSH,DTS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE>
  Features2=0x641d<SSE3,DTES64,MON,DS_CPL,CNXT-ID,CX16,xTPR>
  AMD Features=0x20100800<SYSCALL,NX,LM>
  AMD Features2=0x1<LAHF>
  TSC: P-state invariant
real memory  = 2147483648 (2048 MB)
avail memory = 1802506240 (1719 MB)
Event timer "LAPIC" quality 400
ACPI APIC Table: <DELL   GX520  >
FreeBSD/SMP: Multiprocessor System Detected: 2 CPUs
FreeBSD/SMP: 1 package(s) x 2 core(s)
 cpu0 (BSP): APIC ID:  0
 cpu1 (AP): APIC ID:  1
ioapic0: Changing APIC ID to 8
ioapic0 <Version 2.0> irqs 0-23 on motherboard
lapic0: Forcing LINT1 to edge trigger
kbd1 at kbdmux0
cryptosoft0: <software crypto> on motherboard
acpi0: <DELL GX520  > on motherboard
acpi0: Power Button (fixed)
acpi0: reservation of 0, a0000 (3) failed
acpi0: reservation of 100000, f00000 (3) failed
acpi0: reservation of 1000000, 7e686c00 (3) failed
Timecounter "ACPI-fast" frequency 3579545 Hz quality 900
acpi_timer0: <24-bit timer at 3.579545MHz> port 0x808-0x80b on acpi0
cpu0: <ACPI CPU> on acpi0
cpu1: <ACPI CPU> on acpi0
hpet0: <High Precision Event Timer> iomem 0xfed00000-0xfed003ff on acpi0
Timecounter "HPET" frequency 14318180 Hz quality 950
Event timer "HPET" frequency 14318180 Hz quality 450
Event timer "HPET1" frequency 14318180 Hz quality 440
Event timer "HPET2" frequency 14318180 Hz quality 440
acpi_button0: <Power Button> on acpi0
pcib0: <ACPI Host-PCI bridge> port 0xcf8-0xcff on acpi0
pci0: <ACPI PCI bus> on pcib0
pcib1: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 16 at device 1.0 on pci0
pci1: <ACPI PCI bus> on pcib1
vgapci0: <VGA-compatible display> port 0xe898-0xe89f mem 0xfeb00000-0xfeb7ffff,0xe0000000-0xefffffff,0xfeac0000-0xfeafffff irq 16 at device 2.0 on pci0
agp0: <Intel 82945G (945G GMCH) SVGA controller> on vgapci0
agp0: aperture size is 256M, detected 7932k stolen memory
vgapci1: <VGA-compatible display> mem 0xfeb80000-0xfebfffff at device 2.1 on pci0
pcib2: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 16 at device 28.0 on pci0
pci2: <ACPI PCI bus> on pcib2
bge0: <Broadcom Gigabit Ethernet Controller, ASIC rev. 0x004001> mem 0xfe8f0000-0xfe8fffff irq 16 at device 0.0 on pci2
bge0: CHIP ID 0x00004001; ASIC REV 0x04; CHIP REV 0x40; PCI-E
miibus0: <MII bus> on bge0
brgphy0: <BCM5750 1000BASE-T media interface> PHY 1 on miibus0
brgphy0:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 1000baseT, 1000baseT-master, 1000baseT-FDX, 1000baseT-FDX-master, auto, auto-flow
bge0: Ethernet address: 00:13:72:83:6c:2e
pcib3: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 17 at device 28.1 on pci0
pci3: <ACPI PCI bus> on pcib3
uhci0: <Intel 82801G (ICH7) USB controller USB-A> port 0xff80-0xff9f irq 21 at device 29.0 on pci0
uhci0: LegSup = 0x3000
usbus0: <Intel 82801G (ICH7) USB controller USB-A> on uhci0
uhci1: <Intel 82801G (ICH7) USB controller USB-B> port 0xff60-0xff7f irq 22 at device 29.1 on pci0
usbus1: <Intel 82801G (ICH7) USB controller USB-B> on uhci1
uhci2: <Intel 82801G (ICH7) USB controller USB-C> port 0xff40-0xff5f irq 18 at device 29.2 on pci0
usbus2: <Intel 82801G (ICH7) USB controller USB-C> on uhci2
uhci3: <Intel 82801G (ICH7) USB controller USB-D> port 0xff20-0xff3f irq 23 at device 29.3 on pci0
usbus3: <Intel 82801G (ICH7) USB controller USB-D> on uhci3
ehci0: <Intel 82801GB/R (ICH7) USB 2.0 controller> mem 0xffa80800-0xffa80bff irq 21 at device 29.7 on pci0
usbus4: EHCI version 1.0
usbus4: <Intel 82801GB/R (ICH7) USB 2.0 controller> on ehci0
pcib4: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 30.0 on pci0
pci4: <ACPI PCI bus> on pcib4
pcm0: <Intel ICH7 (82801GB)> port 0xec00-0xecff,0xe8c0-0xe8ff mem 0xfeabfa00-0xfeabfbff,0xfeabf900-0xfeabf9ff irq 23 at device 30.2 on pci0
pcm0: <Analog Devices AD1981B AC97 Codec>
isab0: <PCI-ISA bridge> at device 31.0 on pci0
isa0: <ISA bus> on isab0
atapci0: <Intel ICH7 UDMA100 controller> port 0x1f0-0x1f7,0x3f6,0x170-0x177,0x376,0xffa0-0xffaf irq 16 at device 31.1 on pci0
ata0: <ATA channel 0> on atapci0
atapci1: <Intel ICH7 SATA300 controller> port 0xfe00-0xfe07,0xfe10-0xfe13,0xfe20-0xfe27,0xfe30-0xfe33,0xfea0-0xfeaf irq 20 at device 31.2 on pci0
ata2: <ATA channel 0> on atapci1
ata3: <ATA channel 1> on atapci1
pci0: <serial bus, SMBus> at device 31.3 (no driver attached)
atrtc0: <AT realtime clock> port 0x70-0x7f irq 8 on acpi0
Event timer "RTC" frequency 32768 Hz quality 0
attimer0: <AT timer> port 0x40-0x5f irq 0 on acpi0
Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
Event timer "i8254" frequency 1193182 Hz quality 100
fdc0: <floppy drive controller (FDE)> port 0x3f0-0x3f5,0x3f7 irq 6 drq 2 on acpi0
fd0: <1440-KB 3.5" drive> on fdc0 drive 0
ppc0: <Parallel port> port 0x378-0x37f,0x778-0x77f irq 7 on acpi0
ppc0: SMC-like chipset (ECP/EPP/PS2/NIBBLE) in COMPATIBLE mode
ppc0: FIFO with 16/16/8 bytes threshold
ppbus0: <Parallel port bus> on ppc0
plip0: <PLIP network interface> on ppbus0
lpt0: <Printer> on ppbus0
lpt0: Interrupt-driven port
ppi0: <Parallel I/O> on ppbus0
uart0: <16550 or compatible> port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on acpi0
orm0: <ISA Option ROMs> at iomem 0xc0000-0xca7ff,0xca800-0xcc7ff,0xcc800-0xcffff on isa0
sc0: <System console> at flags 0x100 on isa0
sc0: VGA <16 virtual consoles, flags=0x300>
vga0: <Generic ISA VGA> at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on isa0
atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> at port 0x60,0x64 on isa0
atkbd0: <AT Keyboard> irq 1 on atkbdc0
kbd0 at atkbd0
atkbd0: [GIANT-LOCKED]
p4tcc0: <CPU Frequency Thermal Control> on cpu0
p4tcc1: <CPU Frequency Thermal Control> on cpu1
Timecounters tick every 1.000 msec
ipfw2 (+ipv6) initialized, divert loadable, nat loadable, rule-based forwarding disabled, default to accept, logging disabled
iSCSI boot driver version 0.2.4
usbus0: 12Mbps Full Speed USB v1.0
usbus1: 12Mbps Full Speed USB v1.0
usbus2: 12Mbps Full Speed USB v1.0
usbus3: 12Mbps Full Speed USB v1.0
usbus4: 480Mbps High Speed USB v2.0
ugen0.1: <Intel> at usbus0
uhub0: <Intel UHCI root HUB, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usbus0
ugen1.1: <Intel> at usbus1
uhub1: <Intel UHCI root HUB, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usbus1
ugen2.1: <Intel> at usbus2
uhub2: <Intel UHCI root HUB, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usbus2
ugen3.1: <Intel> at usbus3
uhub3: <Intel UHCI root HUB, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usbus3
ugen4.1: <Intel> at usbus4
uhub4: <Intel EHCI root HUB, class 9/0, rev 2.00/1.00, addr 1> on usbus4
md0: Preloaded image </mfsroot> 230686720 bytes at 0xffffffff81610fb8
uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
uhub2: 2 ports with 2 removable, self powered
uhub3: 2 ports with 2 removable, self powered
uhub4: 8 ports with 8 removable, self powered
ugen4.2: <vendor 0x0424> at usbus4
uhub5: <vendor 0x0424 product 0x2524, class 9/0, rev 2.00/0.00, addr 2> on usbus4
ugen2.2: <Dell> at usbus2
ukbd0: <Dell Dell USB Keyboard, class 0/0, rev 1.10/3.01, addr 2> on usbus2
kbd2 at ukbd0
uhub5: 4 ports with 2 removable, self powered
ugen4.3: <Belkin Corporation> at usbus4
uhid0: <Flip CC Device> on usbus4
ada0 at ata0 bus 0 scbus0 target 0 lun 0
ada0: <FUJITSU MHK2060AT D837> ATA-5 device
ada0: 66.700MB/s transfers (UDMA4, PIO 8192bytes)
ada0: 5729MB (11733120 512 byte sectors: 15H 63S/T 12416C)
ada0: Previously was known as ad0
lapic1: Forcing LINT1 to edge trigger
cd0 at ata0 bus 0 scbus0 target 1 lun 0
cd0: <HL-DT-ST CD-RW GCE-8527B 1.02> Removable CD-ROM SCSI-0 device
cd0: 33.300MB/s transfers (UDMA2, ATAPI 12bytes, PIO 65534bytes)
SMP: AP CPU #1 Launched!
cd0: cd present [78401 x 2048 byte records]
ugen4.4: <Logitech> at usbus4
ums0: <Logitech Optical USB Mouse, class 0/0, rev 2.00/3.40, addr 4> on usbus4
ums0: 3 buttons and [XYZ] coordinates ID=0
(cd0:ata0:0:1:0): READ(10). CDB: 28 0 0 1 32 40 0 0 1 0
(cd0:ata0:0:1:0): CAM status: SCSI Status Error
(cd0:ata0:0:1:0): SCSI status: Check Condition
(cd0:ata0:0:1:0): SCSI sense: ILLEGAL REQUEST asc:64,0 (Illegal mode for this track)
(cd0:ata0:0:1:0): cddone: got error 0x6 back
(cd0:ata0:0:1:0): READ(10). CDB: 28 0 0 1 32 40 0 0 1 0
(cd0:ata0:0:1:0): CAM status: SCSI Status Error
(cd0:ata0:0:1:0): SCSI status: Check Condition
(cd0:ata0:0:1:0): SCSI sense: ILLEGAL REQUEST asc:64,0 (Illegal mode for this track)
(cd0:ata0:0:1:0): cddone: got error 0x6 back
(cd0:ata0:0:1:0): READ(10). CDB: 28 0 0 1 32 40 0 0 1 0
(cd0:ata0:0:1:0): CAM status: SCSI Status Error
(cd0:ata0:0:1:0): SCSI status: Check Condition
(cd0:ata0:0:1:0): SCSI sense: ILLEGAL REQUEST asc:64,0 (Illegal mode for this track)
(cd0:ata0:0:1:0): cddone: got error 0x6 back
Trying to mount root from ufs:/dev/md0 []...


Thanks a lot for your efforts!!! ;)
My Nas
  1. Case: Fractal Design Define R2
  2. M/B: MSI GF615M-P33
  3. CPU: AMD Athlon II X240
  4. RAM: 8GB DDR3
  5. PSU: Chieftec 850w 80+ modular
  6. Storage: 4x1.5TB and 4x2TB HDDs in RaidZ1 arrays ~ 9.1 TB usable disk space :)
  7. O/S: NAS4Free 9.1.0.1.847 -amd64 embedded
  8. Extra H/W: LSI 3081E-R SAS Controller
Backup Nas: HP N40L (5x500GB RaidZ - 8GB ECC RAM)
Forum Moderator
ChriZathens

User avatar
 
Posts: 542
Joined: 23 Jun 2012 07:14
Location: Athens - Greece

Re: config.xml changes during reboot — user & other data cha

Postby daoyama » 31 Aug 2012 20:23

Oh, I misunderstood. I have no 9.0 environment and development tree.
So, I can't support for 9.0 now. Please use 9.1 instead.

It looks the disk contains some partition or raid meta block.
I will add changing geom flags to installer of 9.1.
Please wait next *9.1* build.

Thanks,
Daisuke Aoyama
NAS4Free 9.1.0.1 9S-531 (x64-embedded)
ESXi 5.1 VM 1vCPU Mem: 2GB NIC: e1000 x4(lagg + iscsi x2) + VMXNET3 x1(10GbE iSCSI)
Developer
daoyama

User avatar
 
Posts: 209
Joined: 25 Aug 2012 07:28
Location: Japan

Re: config.xml changes during reboot — user & other data cha

Postby ChriZathens » 31 Aug 2012 22:18

Ok, daisuke, thanks...
I will wait.
Just for the record, the failure to create labels occurred also in a test of 9.1.0.1.250
But the test machine is at work, so I will be able to test and report again on Monday..
My Nas
  1. Case: Fractal Design Define R2
  2. M/B: MSI GF615M-P33
  3. CPU: AMD Athlon II X240
  4. RAM: 8GB DDR3
  5. PSU: Chieftec 850w 80+ modular
  6. Storage: 4x1.5TB and 4x2TB HDDs in RaidZ1 arrays ~ 9.1 TB usable disk space :)
  7. O/S: NAS4Free 9.1.0.1.847 -amd64 embedded
  8. Extra H/W: LSI 3081E-R SAS Controller
Backup Nas: HP N40L (5x500GB RaidZ - 8GB ECC RAM)
Forum Moderator
ChriZathens

User avatar
 
Posts: 542
Joined: 23 Jun 2012 07:14
Location: Athens - Greece

Re: config.xml changes during reboot — user & other data cha

Postby alexey123 » 01 Sep 2012 21:13

daoyama wrote:Please post or mail to me following info. (replace ada0 with your drive)

# diskinfo -v ada0
# sysctl kern.geom

Note: kern.geom is very long info but its useful for devbug and develop.

Thanks,
Daisuke Aoyama


My problem was in power supply. 12V was 10.7.
Lab 9.1.0.1 - Sandstorm (revision 847) / x86-embedded on HP D530 / 2G RAM / CF IDE as system
Home9.2.0.1 - Sandstorm (revision 943) / x64-embedded on SAPPHIRE Pure Mini E350 / 4G RAM
Moderator
alexey123

User avatar
 
Posts: 1298
Joined: 19 Aug 2012 06:22
Location: Israel

Re: config.xml changes during reboot — user & other data cha

Postby BodgeIT » 03 Sep 2012 17:57

HI,
Just installed 262 and in process of rebuilding my config after falling foul of the above issue.
When adding hosts, I get the following:
Code: Select all
Warning: Illegal string offset 'name' in /etc/inc/array.inc on line 80 Warning: Illegal string offset 'uuid' in /etc/inc/array.inc on line 56 Warning: Illegal string offset 'uuid' in /etc/inc/array.inc on line 59 Warning: Illegal string offset 'name' in /etc/inc/array.inc on line 56 Warning: Illegal string offset 'name' in /etc/inc/array.inc on line 59 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /etc/inc/array.inc:80) in /usr/local/www/system_hosts_edit.php on line 116


The host does get created but I'm worried this may be something of an issue somewhere?

Thanks for all the good work.
NAS4Free 9.2.0.1 amd64-embedded (972)
Mobo: Asus M4A785D-M Pro, CPU: Athlon X2 240e; 6GB RAM (Dual Channel), System: 512Mb CF Card for OS
Storage: Promise SATA300-TX4: 1x 500GB UFS Torrent Disk, 1x 500GB iSCSi (Disk Extent).
ATI AHCI SATA300: Raidz1(ZFS 28)(3x WD RE3 1TB), StarTech 4port PCIe SATA300: Raidz1(ZFS 28)(3x WD RE3 1TB).
PowerUser
BodgeIT
 
Posts: 35
Joined: 03 Jul 2012 15:39

Next

Return to Install NAS4Free

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest